Aktivnosti

Jelena Parizoska

Izlaganje na skupu Međunarodne slavističke kognitivne organizacije SCLA (Slavic Cognitive Linguistics Association) 12.-14.10.2019.

Jelena Parizoska sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji The Sixteenth Conference of the Slavic Cognitive Linguistics Association (SCLC-2019) koja se održala 12.-14. listopada u Bostonu (SAD). U suatorstvu s Mateuszem-Milanom Stanojevićem održala je izlaganje pod naslovom Premodification by adjectives in Croatian verbal idioms.

Izlaganje na Sedmom hrvatskom slavističkom kongresu 25.-28.9.2019.

Ivana Filipović Petrović sudjelovala je na Sedmom hrvatskom slavističkom kongresu koji se održao u Šibeniku 25.–28. rujna 2019. Održala je izlaganje pod naslovom Što je hrvatskoj leksikografiji korpus.

Pozvano predavanje na znanstvenom simpoziju SCIMETH 15.5.2019.

Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska sudjelovale su kao pozvani predavači na 4. znanstvenom simpoziju SCIMETH Digitalni alati i resursi u jezikoslovlju, koji se održao 15. svibnja 2019. na Filozofskome fakultetu u Rijeci. Održale su izlaganje pod naslovom Sketch Engine i Lexonomy: digitalni alati za izradu Frazeološkog rječnika hrvatskoga jezika.

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu E-rječnici i e-leksikografija 10. i 11.5.2019.

Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska sudjelovale su na međunarodnom znanstvenom skupu E-rječnici i e-leksikografija, koji se održao u Zagrebu 10. i 11. svibnja 2019. u okviru projekta Hrvatski mrežni rječnik – Mrežnik. Održale su izlaganje pod naslovom “Mogućnosti leksikografske obrade promjenjivih frazema u mrežnome frazeološkom rječniku hrvatskoga jezika”.

Izlaganje na Zagrebačkom lingvističkom krugu 9.4.2019.

U utorak 9. travnja 2019. Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska održale su izlaganje o mrežnom frazeološkom rječniku hrvatskoga jezika na Zagrebačkom lingvističkom krugu.

Fotograf: Goran Pavelić Pipo

Izlaganje u sklopu seminara Jezikoslovne rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 3.4.2019.

U srijedu 3. travnja 2019. Ivana Filipović Petrović održala je izlaganje Leksikografija – od zanata do digitalnih alata u sklopu kroatističkoga i jezikoslovnoga seminara Jezikoslovne rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Fotograf: Goran Pavelić Pipo

Gostovanje u emisiji Hrvatske radiotelevizije Bilješke o jeziku 6.3.2019.

Ivana Filipović Petrović gostovala je u emisiji Bilješke o jeziku Hrvatske radiotelevizije (HRT 3). Govorila je o razvoju leksikografije, o frazeologiji i frazeološkim školama, te o ulozi suvremenih jezičnih alata u izradi frazeoloških rječnika.

Istraživački boravak u Centru za digitalnu humanistiku Sveučilišta u Trieru 25.2.-8.3.2019.

Ivana Filipović Petrović u sklopu ELEXIS-ove stipendije provela je dva tjedna na istraživačkom boravku u Centru za digitalnu humanistiku Sveučilišta u Trieru. Tijekom posjeta upoznala se s alatima za retrodigitalizaciju rječnika. Informacije o projektu i intervju s Ivanom (na engleskom jeziku) dostupni su na https://elex.is/ivana-filipovic-petrovic/

Godišnji sastanak europskog leksikografskog infrastrukturnog projekta Elexis 18. i 19.2.2019.

Ivana Filipović Petrović sudjelovala je na godišnjem sastanku europskog leksikografskog infrastrukturnog projekta Elexis u Beču s posterom (Retro)digitisation and online publication of the Croatian Dictionary of Literary Language.

Radionica Računalni korpusi u frazeološkim istraživanjima i frazeografiji 6.2.2019.

U okviru projekta Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Digitalni hrvatski frazeološki rječnik u srijedu 6. veljače 2019. u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održana je radionica Računalni korpusi u frazeološkim istraživanjima i frazeografiji. Radionicu su vodile Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska.

Radionica Sastavljamo rječnik, Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 6.11.2018.

Ivana Filipović Petrović održala je leksikografsku radionicu Sastavljamo rječnik za učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu Euralex 2018, 17.-21.7.2018.

Ivana Filipović Petrović sudjelovala je na međunarodnom znanstvenom skupu Euralex: Lexicography in global contexts (17.–21. srpnja 2018. u Ljubljani) s izlaganjem Shades of word meanings in the Croatian Dictionary of Literary Language.

Sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu Jezik i um
Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku 3.-5.5.2018.

Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska sudjelovale su na međunarodnom znanstvenom skupu Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Jezik i um (3.–5. svibnja 2018. u Rijeci) s izlaganjem Konceptualna organizacija frazeoloških rječnika u e-leksikografiji.

Izlaganje na Zagrebačkom lingvističkom krugu 24.4.2018.

U utorak 24. travnja 2018. Ivana Filipović Petrović održala je izlaganje pod naslovom Kada se sretnu frazeologija i leksikografija (i što o tome misli računalni korpus) na Zagrebačkom lingvističkom krugu.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Čitaj više